separuh ekor ayam (5-6 ketul ayam)
1 inci halia (dihiris halus)
1 biji bawang besar atau 3 biji bawang merah (Dihiris halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sebatang lobak merah yang dipotong bulat
Daun ketumbar ( dipotong halus)
Tepung jagung
2 cawan air
Garam secukup rasa
Stok ayam jika mahu
Cara memasaknya ialah:
- Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Kemudian masukkan halia yang telah dihiris halus.
- Setelah tumisan kelihatan keemasan, masukkan ayam, lobak dan tambahkan air.
- Biarkan mendidih barulah dimasukkan tepung jagung (dilarutkan dalam setengah cawan air dahulu). Tambahkan garam sebagai pelengkap rasa.
- Apabila kuah kelihatan pekat, masukkan hirisan daun ketumbar sebagai penaik bau dan rasa.
- Kacau seketika dan hidangan siap untuk dinikmati bersama 5 ahli rumah yang tercinta. (^_^)
No comments:
Post a Comment