
Sori la , aku tak tulis karya-karya semperna kemerdekaan takde idea. Berbalik kepada tajuk
ini tentu kalian pernah dimasakkan oleh ibu atau orang lain. Takkan lahir2 je dah pandai masak.
Semalam, terasa amat banggalah aku setelah mendapat pujian daripada ibu yang mengajar aku
masak. Masakan ini mudah je , Mi Hailam.
Sebenarnya senang je masak nya
camni
korang ambil 2 ulas bawang putih bersaiz Malaysia dan tumbuk sekali dua
potong daging ,
tumis bawang putih tadi ,
lepas dah kuning masuk daging ,
tunggu jap 5 minit ,
masuk air , ngan lada hitam ngan kicap
lama sikit masuk tepung jagung (pandai2 la sampai pekat)
habis, jap2 lupa lak
korang celur la Mi kuning karang nak makan ngan apa kuah tadi
ada paham?
Idea menarik untuk mi hailam
korang tambah la sawi daun sup ke udang , sotong , ayam tapi yang penting tumis guna bawang putih je.
Ha, senang je yang huruf dihijaukan tu mende2 penting sikit je.
Pas tu kalo daging tu rebus la sampai lembut, ade paham?
ini tentu kalian pernah dimasakkan oleh ibu atau orang lain. Takkan lahir2 je dah pandai masak.
Semalam, terasa amat banggalah aku setelah mendapat pujian daripada ibu yang mengajar aku
masak. Masakan ini mudah je , Mi Hailam.
Sebenarnya senang je masak nya
camni
korang ambil 2 ulas bawang putih bersaiz Malaysia dan tumbuk sekali dua
potong daging ,
tumis bawang putih tadi ,
lepas dah kuning masuk daging ,
tunggu jap 5 minit ,
masuk air , ngan lada hitam ngan kicap
lama sikit masuk tepung jagung (pandai2 la sampai pekat)
habis, jap2 lupa lak
korang celur la Mi kuning karang nak makan ngan apa kuah tadi
ada paham?
Idea menarik untuk mi hailam
korang tambah la sawi daun sup ke udang , sotong , ayam tapi yang penting tumis guna bawang putih je.
Ha, senang je yang huruf dihijaukan tu mende2 penting sikit je.
Pas tu kalo daging tu rebus la sampai lembut, ade paham?
alah..
ReplyDeleterajinya...anak sapolah nih.
leh lah masak nnti abang mai umah.
sila2.......
ReplyDelete